26 december 2006
Mellandagsrea
Själv kom jag några hundralappar fattigare levande och nöjd ut från affärscentrumet efter någon timme. For vidare till Relaxen på stadens stora badanläggning. Där var det förvånansvärt nog inte någon julrush, inte ens i äventyrsbadet. Ett antal längder i bassängen, bubbelbad, diptallrik och en lång stund i bastun blev det för min del. Hur skönt som helst.
Nu sitter jag här hemma och funderar över om jag ska göra något nyttigt idag. Tror nästan inte det...
23 december 2006
Gud, människan och döden
22 december 2006

16 december 2006
Bonus till SJ:s anställda
För övrigt hörde jag på nyheterna att SJ:s anställda får en extrabonus på 10 000 kr nu i december. Det är de definitivt värda! Inte minst tågpersonalen som arbetar på sträckan Göteborg/Hallsberg-Stockholm via Örebro. Det finns väl inte ett tåg som hållit tidtabellen på den sträckan det senaste året. Många resenärer tror att det blir bättre om de skäller ut dem som arbetar ombord på tågen efter noter. Som om tågen skulle börja hålla tiden bara man är tillräckligt otrevlig. Fantastiskt nog har jag hittills inte träffat någon i tågpersonalen som fräst tillbaka. Beundransvärt tålamod har de visat, absolut värt minst 10 000 kr extra!
12 december 2006
Fundera över ateismen
En gammal universitetskollega, Martin Lind, har skrivit en bra insändare om ateism i dagens NA. Tyvärr lägger NA inte ut insändarsidorna på webben, men Martin har också publicerat artikeln på sin blogg den 9 december. Läs och begrunda.
11 december 2006
Kvinnomakt
08 december 2006
"En helt vanlig familj"

05 december 2006
Där resan ut i livet började en gång

02 december 2006
Nattåg och ceremonier
Hela torsdagen höll jag och en kollega en heldagsutbildning för fullmäktigeledamöterna i Jämtlands läns landsting. En av mina grundteser är att en bra föresläsning innehåller två huvudingredienser: deltagarna måste få kaffe och så måste de få hopp! Tror faktiskt att fullmäktigeledamöterna i Jämtlande kände att de fick det i torsdags. Det blev en fantastiskt kul utbildningsdag och de var jätteengagerade i att diskutera sitt uppdrag och vad de kunde och ville med det. Dessutom fick de lunch.
När vi var klara tog vi flyget till Stockholm. Bokstavligen stöp i säng när jag kom fram till ett av huvudstadens hotell. Missade morgon-tv för tv-apparaten på mitt rum ville inte fungera. Inga nyheter och inte heller någon julkalender. Har fortfarande inte haft tillfälle att se den senare, får väl försöka leta mig upp ur sängen i morgonbitti.
I fredags var jag först med i en forskarpanel och kommenterade en rad förslag om reformer av den kommunala demokratin. En del av förslagen var jättespännande. Det ska bli intressant att följa utvecklingen och se vad som kan förverkligas. Ni kommer säkert att få höra om detta i debatten under våren.
På eftermiddagen presenterade jag förslaget om en uppförandekod för förtroendevalda i kommuner och landsting för Demokrati- och självstyrelseberedningen vid SKL. Efter en kortare diskussion bestämde ledamöterna att fundera djupare över dokumentets innehåll och fatta beslut i januari. Klokt, tycker jag. Det är viktigt att beredningens ledamöter verkligen känner för det som står i koden när det slutligen fastställs. Annars kan den inte fylla sitt syfte.
På tåget hem mötte jag en vän som varit på kommunikationskurs. Han hade bland annat lärt sig ett knep om hur man skaffar en bra inställning inför ett samtal med någon man har svårt för. I god tid före samtalet skriver man ner tio positiva saker om personen. Sedan går man igenom dem noga för sig själv. På det sättet möter man inte den andre med misstänksamhet skriven över hela ansiktet, utan med en betydligt positivare utstrålning. Det kan bli helt avgörande för hur samtalet går. Ska definitivt pröva detta själv inför ett svårt samtal som jag vet att jag måste ta vad det lider. Fast inte idag - utan senare...
Idag har jag varit på heldagsutbildning om ceremonier - barnvälkomnande, vigslar, partnerskap och begravningar. Det var mycket intressant! Jag är nominerad till vigselförrättare och begravningsofficiant i Örebro kommun för nästa mandatperiod. Blir jag vald, är det jätteviktigt att få utbildning för att kunna genomföra uppdragen på ett kompetent och respektfullt sätt. Jag ser fram emot det.
Nu ska jag halvlägga mig i soffan under en filt och slötitta på tv. Ha en bra lördagkväll!
27 november 2006
Socialdemokraternas partiledarval
26 november 2006
Vivalla en lördag
Detta Vivalla, som inte så sällan utmålas som en stadsdel dominerad av social utslagning och hot mot allas vår trygghet på grund av våld och droger. Men i Vivalla centrum en lördag, var det svårt att få den bilden bekräftad. Jag mötte inte ens någon som såg lite luggsliten ut och luktade öl. Inga ungdomsgäng som drog omkring och såg stöddiga ut. Bara helt vanliga människor som lördagshandlade, köpte en lott i spelbutiken och fick veta att Jesus älskar dem när de ändå var i farten. Verkligheten är mångfasetterad, sällan är den enbart svart eller vit.
23 november 2006
Konst

20 november 2006
En påminnelse om att vi trots allt har det väldigt bra
17 november 2006
Ségolène présidente
Det ska bli mycket spännande att få följa presidentvalet i Frankrike!
Sen får vi fundera över om det finns någon särskild symbolik i att en presidentkandidat heter Royal i efternamn. ;o)
Trevlig helg!
15 november 2006
Fort och fel!
13 november 2006
Nya majoriteter i kommunerna
12 november 2006

11 november 2006
Religion borde vara en privasak
Jag instämmer helt i sakfrågan, men tycker i grund och botten egentligen inte att kyrkan bör blanda sig i politik. Jo, jag vet att utrikesministern, som han säger till ekot, har rätt i att olika religiösa samfund i praktiken har viktiga informationskanaler m.m. i regionen. Problemet är att religionerna i så oerhört hög grad är del i de problem som finns. I min idealvärld tillhör religioner människors privata liv och styr inte mäktiga politiska rörelser. Och jag tänker behålla mina ideal även om jag inser realpolitikens villkor.
09 november 2006
Sorgligt eller nåt
08 november 2006

Jaha så har Demokraterna återtagit lite makt i USA, och världen blir intressant på ett nytt sätt. Förhoppningsvis till det bättre. Särskilt intressant att det klivit in en kvinna i maktens centrum - Nancy Pelosi. Så här beskrivs hon i DN idag:
"...representanthuset...får med största sannolikhet sin första kvinnliga talman, Nancy Pelosi från San Fransisco, Den lika chica som bestämda 66-åriga Pelosi, som hittills varit demokraternas minoritetsledare i representanthuset blir formellt den tredje mäktigaste politikern i USA, efter presidenten och vicepresidenten."
Varför det särskilt måste framhållas att hon är "chic" fattar jag inte riktigt - eller alltför väl *pust*. Men spännande är det likafullt! Mer om Nancy Pelosi kan du läsa här till exempel.
07 november 2006
Valdag i USA - viktigt för världen
För övrigt har dagen handlat en hel del mot hot mot förtroendevalda. TV4 har ringt ett otal gånger inför ett inslag de ska göra i kvällens nyhetssänding, tror jag. Hoppas det blir bra.
05 november 2006
Bra med dom - men inte död
Jag tror nämligen inte på principer av typen "öga för öga, tand för tand". Beslut om att beröva en annan människa livet är lika fel när en domstol gör det som en hänsynslös enskild människa.
Hussein bord få ett annat öde än möjligheten att få dö en martyrdöd.
03 november 2006
Inställt
På den politiska dagordningen för veckan står annars klimatförändringarna högt. Allvarligt och obehagligt. Viktigt att miljöfrågorna verkligen får det politiska utrymme de förtjänar - eller rättare sagt kräver.
Eller har det redan gått så långt att undergången kommer? När man läser följande ur dagens DN, kan man ju börja undra... http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=574&a=585710&previousRenderType=6
Klimatutredningen sa inget om inomhusregn, så vitt jag minns?!
Förlåt, kunde lite låta bli att skoja lite. Behöver muntra upp mig med något efter besvikelsen av den inställda ridturen. Idag är det visst halvdag på jobbet - så jag ska försöka sluta redan kl 16, tror jag.
Trevlig helg!
02 november 2006
Vaknar upp och inser att jag kanske är extremist!
Började annars morgonen med tidningsläsning. I Dagens samhälle upptäcker jag till min förundran att jag kanske tillhör demokratimotståndarnas skara. Förefaller i alla fall delta i aktiviteter där sådana drag finns. Jag var ju sekreterare i den statliga utredningen om hot och våld mot förtroendevalda, vars betänkande "Jakten på makten" (SOU 2006:46) nu varit ute på remiss. Dagens samhälle har läst remissvaren och citerar Pressombudsmannen (PO) som tydligen reagerar starkt på det som står i betänkandet om mediernas roll när det gäller förtroendvaldas utsatthet. Det skymtar "en extrem och anstötlig yttrandefrihets- och tryckfrihetsfientlig ideologi" under textens yta, anser PO. En enig parlamentarisk kommitté står bakom den text som PO gått i spinn på, men jag får väl erkänna att det är jag som hållit i pennan i just det kapitlet. Hmm - extermist, jag som nästan blivit bekymrad hur mesigt gråsosseliberalmitten eller nåt jag blivit med åren. Men när jag tänker efter så blev jag också för ett antal år sedan utpekad som radikalfeminist i en ledare i Svenska Dagbladet. Det var då jag publicerade en forskningsrapport om kvinnliga chefer. Mina kvinnovetenskapliga kollegor på universitetet hade i och för sig rätt kul åt den ledaren. De påstod att jag inte var den första de tänkte på när de skulle räkna upp just radikalfeminister. Men vem vet - kanske är jag ändå en ulv i fårakläder, bara att jag själv - och de som känner mig - inte riktigt fattat det än. Lovar att ta en allvarlig funderare över hur det står till. Under tiden rekommenderar jag PO att även läsa kapitel 6 i betänkandet. Där är förs ett ganska långt resonemang om demokratins procedurer, människovärde och etik.
01 november 2006
Uppförande och tåg
På jobbet diskuterade vi en preliminär version av uppförandekod för förtroendevalda, som jag håller på att skriva. Känns som det håller på att bli en riktigt bra skrift. Ska bli kul att se hur den tas emot när den blir klar. Vilket den måste bli innan årsskiftet.
På nyheterna har rapporterats om kaos i tågtrafiken p.g.a. vädret. Kan bekräfta detta. I stort sett alla tåg mellan Stockholm och Örebro hade visst problem idag. Som ett under kom vi dock med ett tåg som i alla fall avgick från Stockholm i tid! Men till Örebro kom vi inte förrän ungefär 25 minuter efter tidtabell. Och resan var lite kaosartad. För det första fattades det visst en vagn på tåget, och för det andra åkte många med detta tåg istället för andra som var försenade. Tåget var fullt på varenda sittplats och folk stod i alla gångar. Själv hade jag sonen i knät mellan Västerås och Örebro. Blev påmind om att han inte är "min lille pojke" längre, utan en yngling på nästan 14 år. Benen var lite ömma när vi kom fram :o). Men vi kom i alla fall hem! Och stämningen på tåget var efter omständigheterna god. Det gäller att se livet positivt.
29 oktober 2006
Långsamma filmer för eftertanke
"Capote" var en långsam film. Berättelsen växer fram i en takt som kräver en del av den som tittar. Allt sveper inte förbi i turbofart, obehag hinner greppa tag i en, möten och händelser blir inte bara på ytan. Flera av de bästa filmer jag sett på senare tid är långsamma filmer; "Kim Novak badade inte i Genesarets sjö" och "Syriana" till exempel. Kanske beror det på att jag åldras, att jag gillar det långsammare tempot. Troligare är att det har med min personlighet att göra. Jag gillar att fundera djupare över vad jag ser och upplever. Känslor tenderar att gripa tag i mig, skaka om på insidan. Det är kanske idén bakom långsamma filmer - att vi ska hinna gripas av det vi ser. När filmen är slut, fortsätter berättelsen ett tag till i våra tankar. Håkan Nesser vill kanske att vi ska fundera vidare över vem som mördar och varför. George Clooney vill att vi ska ruskas om i våra ställningstaganden kring terrorism och krig i Irak. Bennet Miller vill att vi ska grunna på vem som är ondast av mördaren och den som gör profit på hans öde. Eller vill de bara underhålla oss och tjäna pengar? Tråkigt i så fall.
27 oktober 2006
Noterat
Återstår att förklara efter senast dygnets larm: Var tog stormen vägen? Rapporter om detta mottages tacksamt.
Nu tar jag fredagkväll - är bjuden på middag med tända ljus. Mysigt!
Tidens gång, hästmys och nyhetskommentarer
Nåväl, fredag är ju min hästdag. Har haft samma häst sedan i somras - han hyser en hemlig dröm om att vara knähund. Det är så mysigt att borra in näsan i pannan på honom och samtidigt klia lite på huvudet. Då står han bara alldeles stilla och njuter. Dessutom är han rolig att rida.
Två nyheter att kommentera idag (se http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1002326): Först Carl Bildts aktieinnehav i rysk energi.
Håller med min statsvetarkollegor Lauri Karvonen och Gullan Gidlund om att detta är en trovärdighetsfråga av betydligt tyngre dignitet än svarta barnflickor. Det är en mycket central politisk fråga om hur Europa ska förhålla sig till att köpa och göra sig beroende av energi från Ryssland. Självklart kan den svenske utrikesministerns aktieinnehav bidra till trovärdighetsproblem när han ska vara med och diskutera detta. Jag är lite förvånad över att han inte håller sin politiska heder högre och säljer. Fast jag inser också att här talar vi om stora pengar, och hur lätt sånt får människors omdöme att brista.
Sedan: Har ni sett den nya regeringens första utnämning av högre tjänsteman i staten?! Moderaten Per Unckel blir landshövding i Stockholm. Vilka var det som så högljutt kritiserade den förra regeringens utnämningar av partikamrater? Börjar detta trovärdigt?
26 oktober 2006
Barn är prislösa!

Är frågan verkligen vilket pris man kan sätta på ett barn?
Verkligen inte, om ni frågar mig. Barn är prislösa - ingen kan göra anspråk på att äga dem och därmed ha rätt att sälja eller köpa. Vi avlar och föder våra barn som ett lån från framtiden. Vuxna har ansvar för att skydda, stödja och ibland vägleda dem. Vartefter de växer upp blir de mogna att leda sin egen väg. Men vi har ingen rätt att skapa eller kräva av dem vilka de ska bli eller sätta pris på deras huvuden.
Ja, jag vet - det finns många som inte tycker riktigt som jag. Och verkligheten är ganska grym i detta avseende. Men det hindrar mig inte från att bli upprörd och att hävda min egen uppfattning om saken. Läs gärna om FN:s Barnkonvention här http://www.bo.se/Adfinity.aspx?pageid=55
25 oktober 2006
Ungas idrottsutövande - lek eller allvar?
Vilka krav ställer vi egentligen på våra unga, och varför? Jag tycker det är en viktig fråga att fundera över.
22 oktober 2006
Tankar en söndagkväll
Att kritisera Lena Ph tycker många är ok - ibland känns det nästan som om mobben går.
Själv gillar jag inte allt hon gör, men har med åren fått en växande respekt för henne som yrkeskvinna. Hon vet vad hon är bra på och hon gör sin grej professionellt. Dessutom har hon glimten i ögat. Inte så konstigt att hon retar en del. Proffsiga kvinnor gör ofta det.
Hon deltog i ett av programmets höjdpunkter i går; hyllningen till Jacob Dahlin. En man med mycket humor och - som det kändes genom etern - ett varmt hjärta. De gudarna älskar dör unga, säger en del. Inte för att jag tror på någon gud, men visst är det alldeles för många människor som dör för unga, det håller jag gärna med om!
Annat som hänt: KIF Örebro vann matchen mot Bälinge med 3-1. Bara att gratulera!
Själv har jag ägnat dagen åt att städa ur och flytta båten (den "nya") till upptagningsplatsen. Tänk vad ut-och-åka-båt-sugen det går att bli trots kallt regn och höstmörker...
21 oktober 2006
Sporthelg i Örebro
ÖSK är tillbaka i allsvenskan!
Själv kunde jag inte gå på matchen. Jag var på handboll; P95/96 mötte GUIF och "mina" grabbar i P92 dömde. Det slutade inte lika bra för detta ÖSK, men publiken fick njuta av riktigt bra handbollsspel från bägge lagen. Och jag bjöd domarna på fika efter matchen för att fira en bra öppning på domarsäsongen för deras del.
I morgon spelar "vårt" andra allsvenska lag KIF Örebro också hemmamatch. Inte heller den kan jag gå på. Det grämer mig. De spelar till på köpet mot Bälinge, vilket hade varit lite extra kul att se eftersom jag är född Uppsalabo. Men det hjälper förstås inte när det gäller vilket lag jag helst vill tar hem poängen på Behrn i morgon. Heja KIF!
19 oktober 2006
Att vara modig
Mod är att handla i överenstämmelse med sina övertygelser och önskningar, även vid risk för negativa konsekvenser mot det egna jaget. Fysiskt mod är förmågan att övervinna smärta och kroppsliga plågor, medan moraliskt mod är förmågan att övervinna risker för anseende och prestige.
17 oktober 2006
Myller av förväntansfulla barn
Många hållplatser senare myllrar de av igen. Samtidigt myllrar en ny grupp på - lite färre och lite yngre, klädda i självlysande gröna västar och hållandes varandra i handen.
Visst är de fantastiska, dessa små ögonblick i vardagen som får oss att stanna till, le lite och minnas hur det var att vara förväntasfullt barn på väg på utflykt.
16 oktober 2006
Demokrater i praktiken
Vad säger oss då den senaste veckans ministertumult - ställer vi högre krav på våra politiker än på folk i allmänhet? I mitt arbete med uppförandekod för lokalt förtroendevalda är det en fråga som jag diskuterat med många vid det här laget. Uppfattningen - inte minst bland de förtroendevalda själva - är i stort sett entydig; Det ställs högre krav på politiker än på folk i allmänhet och det är rimligt att det är så. Den representativa demokratin innebär att folket väljer företrädare som ska styra landet på medborgarnas uppdrag. De folkvalda i Riksdagen utser i sin tur en statsminister som får förtroendet att ha en verkställande makt över landets styre. Detta förtroende måste statsministern noga förvalta tillsammans med de statsråd han (någongång kanske det blir en hon) utser. Politiker - inte minst de i ledande ställning - som företräder partier som förordar rättsstaten och demokratin, har ett stort ansvar att vara förebilder för andra. Att vara demokrater i praktiken! Annars tappar allt fler människor tilltron till demokratin och politiken, och vi kan hamna i ett farligt läge där vägen går mot sönderfall och någon form av diktatur.
Vad dessa högre krav sedan ska omfatta är i sig värt att diskutera. Får en förtroendevald aldrig ha prövat hasch eller druckit sig redlöst berusad, ha kört för fort eller snattat godis? Får hon eller han aldrig haft en betalningsanmärkning eller missat att besiktiga bilen i tid? Värt att diskutera - själv tror jag preliminärt att gränsen ligger på en högre nivå än så.
14 oktober 2006
Tankar om en båt

Idag gick en bit av mig i idé - båten lyftes upp ur vattnet och kördes in i båtskjulet för vintervila. När jag kom till hamnen blåste det snålt om öronen det var alldeles gråmulet på himlen. Det gick inte att undvika att vemodet sökte sig in under huden. När jag skulle hämta vatten för att kunna torka av båten lite, bört sig plötsligt solen igenom det grå. Då steg modet igen. Skönt eftersom jag egentligen tycker om när det är höst.
Båtliv är en ganska ny del av mitt liv. Det är bara tre år sedan jag introducerades i denna värld, och jag blev snabbt fast! Att gunga fram i lagom tempo över vågorna är precis vad jag behöver för att koppla av och komma ifatt mig själv. Vädret spelar egentligen mindre roll. Stiltje och strålande sol, regn och hård vind. Bägge vädertyperna har sin tjusning, så länge man kan hålla sig torr.
På bilden ser ni båten i en av mina favoritvikar. Där är så underbart lugnt och fridfullt, och bara en liten bit bort kan man sitta på en klippa och titta ut över något som verkar vara en evighet hur länge som helst.
När jag torkat av båten och klappat på den en sista gång innan jag for hem igen, kändes vemodet lite igen. Båten ska nämligen säljas till våren och ersättas av en annan. Den nya båten passar bättre för våra behov. Ändå insåg jag idag där i båtskjulet att jag kommer att sakna "den gamla". En vän som - trots sin relativa litenhet - utan tvekan tar sig fram nästan var som helst och i alla väder.
11 oktober 2006
Norrbottenhöst och politisk moral
Denna morgon förundras jag, säkert tillsammans med många andra, över hur oprofessionellt tidigare journalister hanterar granskning och avslöjanden om dem själva. De båda nyutnämnda ministrarna Borelius och Stegö Chilò har själva inte dragit sig för att kritisera andra tidigare. Därför borde de inse hur ohållbart det är att komma med rent ut sagt töntiga bortförklaringar till att de valt att inte följa svenska lagar och bestämmelser. En av de frågor jag diskuterar under mitt arbete med uppförandekoder för lokalt förtroendevalda är vilket ansvar en förtroendevald har att följa regler och bestämmelser även om de varit emot dem när de beslutats. Det förefaller finnas en bred samstämmighet oberoende av parti om att så måste det fungera. Kan det månne vara en uppförandekod även för politiska företrädare i staten?
07 oktober 2006
Trist erfarenhet
06 oktober 2006
Gnesta en fredag i oktober
I Gnesta har jag varit och träffat de två personer som utgör kommunfullmäktiges presidium där. Vi har diskuterat uppförandekod för förtroendevalda, som är ett av de uppdrag jag jobbar med för närvarande. Jag slutar aldrig att imponeras av alla dessa "vanliga" härliga människor som - utöver sitt arbete - delar med sig av sin tid till oss alla medborgare för att ta ansvar på förtroendeuppdrag i kommuner och landsting. Det var två ganska olika, men på var sitt sätt vardagskloka och ärligt engagerade människor som jag fick förmånen att dela denna fredageftermiddag med. De hade många funderingar som helt klart kommer att påverka mitt arbete. Jag blev på gott humör av att känna deras engagemang på köpet. Dubbel nytta med andra ord.
Nu ska jag laga dem mycket originella fredagsrätten tacos. Behöver ladda för en helg fylld med ungdomsidrott - både fäkttävling och handbollscup. Ha det mysigt i höstrusket!
05 oktober 2006
Höger, vänster eller andra vägar?
P.s. Vaddå kl 12.00? Nej, när jag skriver detta är klockan inte mer än 09.10. Är det någon som vet om jag kan ändra klockan här på något sätt. Mina hittills gjorda försök har inte lyckats. D.s.
04 oktober 2006
Kanelbullar och föräldraauktoritet

"Det är kanelbullens dag idag!" Detta framförde min son till mig i morse med en betoning av orden som bara inte gick att missuppfatta. Eftersom det var alltför länge sedan jag hade tid att baka några bullar, blev det till att besöka bageriet på lunchen och handla.
Detta ska självfallet inte tolkas som att jag är en lättövertalad mor, som går på enkla knep. Nej då, men sonen ska ha handbollsmatch ikväll förstår ni. Jag är bara så övertygad om att det är bra med lite extra energi inför detta! Och när vi råkade få kanelbullar till eftermiddagskaffet på jobbet, kom jag på att just en kanelbulle kunde ju vara kul att överraska honom med.
Va? Sa jag att bullen inhandlades redan på lunchen? Ehrmp - ja, men, alltså... Men det är ju bra med lite extra energi när det är match! Eller hur?
Passa på att få lite mer koll på kanelbullar på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanelbulle.
03 oktober 2006
Några vänliga ord betyder så mycket
01 oktober 2006
Livets labyrint

"Bra kläder ska inte klia, inte hindra och absolut inte strama åt på något obekvämt vis.
Det ska helst inte livet heller."
Så står det i Lena Katarina Svanbergs underbara lilla bok Sinnesfrid. Jag undrar om det inte var en dag som den jag haft idag, som inspirerande henne till dessa ord. Ibland kliar och stramar det liksom bara, inget tycks hjälpa mot det och det är inte kul alls. Är det någon som har något bra recept på antiklimedel att rekommendera, som hör av dig!
Staffan Werme skriver på sin blog om att ateister har "otro". Undrar om han med det tänker att ateister är otroende eller att de är otrogna? Mellan dessa uttolkningar ligger mycket intressant att tala om .
Själv tror jag på mina medmänniskor och jag tror på livet före döden. Vad tror du?
29 september 2006
Fredag - igen!
Sedan var etiska dilemman i vården på förmiddagen. En föreläsning med mentometerknappar. Kul grej, men det blev lite korthugget, då vi inte kunde ge publiken lika mycket tid till smådiskussioner och kommentarer som vi brukar göra. Det verkade i alla fall som alla var nöjda efteråt. Kul!
Så kom fredageftermiddagen även denna vecka. Det är inte den mest produktiva tiden som finns, men lite har jag fått gjort i alla fall. Nu är det strax dags att stänga av cd:n "Min bäste vän" med Marie Fredriksson och gå hem.
Hoppas att vi alla får en trevlig helg!
28 september 2006
Resa förbi Karbenning
Så här röstade invånarna i Karbenning i valet:
Riksdagen: (v) 6,91% (s) 30,3% (mp) 4,8% (c) 16,5% (fp) 3,6% (kd) 1,8% (m) 24,9% (sd) 6,3%
Kommunen: (v) 18,3% (s) 25,5% (mp) 3,0% (c) 22,2% (fp) 5,4% (kd) 0,0% (m) 19,2% (sd) 4,8%
I riksdagsvalet var 437 Karbenningar röstberättigade, 77,1% av dem använde sin rösträtt - en minskning med 1,8% sedan valet 2002.
I kommunvalet var 445 Karbenningar röstberättigade, 75,3% av dem använde sin rösträtt - en minskning med 2,7% sedan valet 2002.
Reser du till Karbenning kan du äta kondisbuffé på Högfors station, eller besöka Wernergårdens mejeri där Birgit ystar dessertost på mjölk från egna fjällkor, bland annat bergslags blå och bergslags vit.
Den som vill veta mer om Karbenning kan besöka Karbennings Intresseförenings hemsida på http://www.karbenning.se/.
Ja, det var lite kuriosa efter en tågresa i ett höstklätt - vackert - Sverige.
26 september 2006
Bakom det som synes ske kan något annat vara på G
25 september 2006
Tankar från en fotbollsläktare
Som sagt, ÖSK:s retur till allsvenskan förefaller alltmer osäker. Som tur är har ju Örebro redan ett allsvenskt lag - KIF Örebro - så vi som vill se fotboll i högsta divisionen klarar oss ändå.
22 september 2006
Kul forskningsinformation till alla
Ett land med hederliga människor!
18 september 2006
Bokslut och valet 2010

Ok, jag låter den tanke som funnits i mitt - och helt säkert i många andras - huvud hela valrörelsen, få komma fram så här dagen efter: Tänk om Anna Lindh fått leva, hur hade det varit då? Hade Alliansen haft samma utrymme att koppla greppet på socialdemokratin? Hade det blivit regeringsskifte?
Socialdemokratin har gjort ett bottenrekordval. Det är dags att göra bokslut med det förflutna och skapa ett parti och en politik som håller för 2000-talets krav. Anna skulle ha kunnat leda den processen. Hon sannolikt gjort det på ett briljant sätt. Hon var en riktig "homo politicus" med visioner och stor insikt i vilka krav som samtidens situation ställde på politiken.
MEN, Anna finns numera bara i våra minnen. Dessa tankar om "om", måste läggas till handlingarna. Nu är det realism och verkstad som gäller. Och strategin kan hämtas från valets vinnare - de som för bara fyra år sedan lämnade valvakorna bakvägen med tunga steg och böjda huvuden. De tog domen från väljarna på allvar. De tog sig igenom ett helt nödvändigt generationsskifte och omvärderade sin politik. De lärde sig hur val vinns i Sverige, som Björn Rosengren framhöll i Studio ett idag. De lärde sig att de behövde låta som sossar! "Alla i arbete" har varit moderaternas vinnarslogan. Och det har väljarna tyckt om i sådan utsträckning att partiet gjort ett historiskt bra val. Om det som ligger i detta i form av konkret politik kommer att bli lika populärt återstår att se. Regeringen Reinfelt har en rejäl utmaning framför sig.
Vem ska leda socialdemokraternas förnyelse- och omprövningsprocess? Spekulationerna är i full gång - fantasifullheten i namndroppingen är dock begränsad. Få kandidater känns sådär riktigt heta. Men medan jag sitter här vid datorn hör jag helt plötsligt den som tidigare verkat uträknad sväva på orden. Margot säger att det inte är aktuellt just nu, att hon inte har andra planer än att fullfölja sitt uppdrag i EU. Men något bestämt "nej" hörs inte - inte ens ett underförstått om jag lyssnar riktigt noga.
Är scenariot för valet 2010 en socialdemokrati med Wallström i täten, som i samverkan med miljöpartiet och vänstern går fram med ett program vilande på pelarna: Hållbar framtid. Internationellt samarbete. Delaktighet för alla. Kan det bli så spännande tro?
Valresultat - och äntligen ett leende
17 september 2006
Spilld mjölk, röstning och radiovalvaka
Själv var jag och röstade direkt efter frukost. Det var mycket folk i rörelse och kö in i vallokalen. Jag träffade och småpratade med flera personer jag känner. Stämningen var god, men några hade väntat ända in i valbåset innan de slutligen bestämt sig för vilka partiers valsedlar som skulle hamna i kuverten. Jo, för så är det, beslutet handlar för många inte längre om att rösta på bara ett parti. Det blir ett parti för gult ett annat för blått och ett tredje för vitt. Den så kallade röstsplittringen har ökat för varje val under vår samtid. Det är inte alls otroligt att den blir större i detta val än den varit förrut. Jag lär säkert få anledning att återkomma till den frågan med några funderingar.
Förutom att vi kan välja olika partier, så kan vi ju också numera rösta på person. Själv kryssade jag på alla tre valsedlarna - och det är också något som alltfler väljare gör. Återstår att se hur mycket vi kryssare kommer att påverka vilka personer som blir invalda och inte. Det vet vi inget om i natt, utan först framåt mitten av veckan. Även här tror jag vi kan räkna med att se några intressanta resultat.
Det är viktigt att göra sina val och de påverkar mer än vad som känns i valbåsets ensamhet. Årets val är ovanligt svårtippat - vem kommer att vinna mest och vem blir valets verkliga förloare? I natt vet vi! Vi som ska befolka Radio Örebros valstudio är taggade för en spännande och intressant kväll. Vi kommer att göra allt vi kan för att ge lyssnarna en intressant valvaka och så bra information om vad som händer som möjligt.
Vi hörs i kväll!
16 september 2006
En härlig dag tillbaka vid rötterna
Innan jag vände åter till Örebro slank vi in på en asiatisk restaurang med en stor buffé till förmånligt pris. Och där inne står jag plötsligt öga mot öga med en person som betydde väldigt mycket för mig och många av mina kamrater under våra år i högstadieskolan Valsätra på 70-talet. Hon heter Torborg och var våran "Flygis". Alltså hon var något som kallades skolvärdinna - en vuxen i skolan med uppdraget att hålla ett öga på oss och bry oss om hur vi hade det. Helt fantastiskt! Det är den typen av personal som skolan saknar så mycket idag. Vuxna lugna förebilder som hinner se och lyssna på barn och ungdomar och ha koll på om de har det bra eller inte på mer personlig nivå.
Jag har genom åren ofta tänkt på Torborg och undrat hur hon haft det. Det visade sig att hon även tänkt på sådana gamla ungdomar som mig. Vårt möte blev kärt och glatt. Nu flera timmar senare känner jag att leendet hänger kvar på mina läppar.
14 september 2006
När ska experter och journalister kalla sig väljare och inte?
Jag tittar aldrig på morgon-tv hemma. TV:n står för långt från frukostbordet och så föredrar jag morgontidningen och radion före skärmen så dags. Men när jag är på hotell tittar jag alltid. I morse såg jag därför professor Sören Holmberg kommentera opinionsundersökningars tillförlitlighet. Så långt gott och väl, men helt plötsligt började professor Holmberg tala i termer "vi väljare". Med all respekt, men det är verkligen inte i egenskap av väljare som han står i tv och kommenterar det ena och det andra kring valet. Det blir därför väldigt fel när han gör en sådan kommentar, tycker jag. För några veckor sedan såg jag en snutt av en soffdiskussion mellan två journalister, ett statsråd och en forskare. Ämnet för diskussionen minns jag inte just nu, men däremot att såväl de bägge journalisterna som forskaren helt plötsligt började tala om sig själva som "vi väljare". Lika fel den gången. Jag hoppas i och för sig verkligen att såväl Sören Holmberg som de aktuella journalisterna och forskaren använder sin rösträtt på söndag. Men det var inte för att de har rösträtt som de befann sig i tv-rutan. Experter ska uppträda som experter och journalister som journalister och ingenting annat när det är det som är aktuellt.
09 september 2006
Härligt livlig dag
Roligast att tänka på nu när jag pustar ut efter att farande, är hur oerhört många positiva och engagerade människor det finns överallt. En handbollscup vore omöjlig utan mängder av föräldrar som ställer upp för att sälja kaffe och städa toaletter. En valrörelse - jag föresten en hel demokrati - vore omöjlig om inte mängder av människor var beredda att ställa upp, dela ut flygblad, lägga förslag, diskutera med varandra och fatta beslut. Idag har jag sett bevis på hur mycket av engagemang det ändå finns, trots förlorade matcher och politiska skandaler. Jag blir så glad!
Nu ska jag slötitta på tv en stund. I morgon ska jag upp till kl 9 och sälja kaffe... Sen blir det semifinal i b-gruppen. Heja ÖSK!
08 september 2006
Som vi vill att människor ska vara mot varandra
Den här veckan har verkligen rusat iväg. För min del har den varit fylld med två Stockholmsresor och många kontakter med journalister. Affären runt folkpartiets datorintrång hos socialdemokraterna väcker egentligen många frågor, som borde diskuteras i lugn och ro. Men så här 9 dagar före valet är det så oerhört viktigt att det är den sakpolitiska debatten som får ta utrymme, att detta tyvärr behöver få vänta. Det känns oerhört trist att affären kan få avgörande inverkan på valutslaget. Blir det borgerlig valseger på riksplanet, kommer en del av eftervalsdebatten sannolikt att handla om huruvida vi kan ha förtroende för olika ministerkandidater från fp eller inte. Om det blir vänsterseger kommer eftervalsdebatten sannolikt att präglas av kommentarer om att det inte var vänsterns politik utan folkpartiets misstag, som ledde fram till detta resultat. Resultatet blir vilket som att misstro och missmod brer ut sig hos både dem som tror och de som inte tror på den politiska demokratin. Allvarligt och bedrövande, tycker jag.
Alla partier måste nu satsa järnet på skärpning på både kort och lång sikt. Politiker är förtroendevalda av sina medborgare. Detta förtroende måste tas på allvar! Förtroendevalda behöver inte vara änglar och absolut inte övermänniskor. De får till och med vara klantskallar ibland. Som folkpartisten Johan Pehrson som körde mot rött och förlorade sitt körkort häromdagen. Klantigt, klantigt, men knappast så allvarligt att falluckan måste gå.
Men förtroendevalda måste varje dag tänka på att de har ansvar för att vara förebilder för många. Och som förebild måste man tänka på vad man gör och försöka att uppträda på ett sätt som inger förtroende. Jag har - som ni nog förstått vid det här laget om ni läst min blogg tidigare - ingen gudstro. Men jag kan ändå gärna citera det som i religionen brukar kallas den gyllene reglen: Gör mot andra så som du vill att de ska göra mot dig. För förtroendevalda kan denna vidgas ett steg, eftersom de oftast representerar många människor samtidigt: Var mot andra såsom du vill att de ska vara mot varandra. Detta betyder oerhört mycket för människors trygghet och för att samhället ska fungera på ett bra sätt.
Trevlig helg!
05 september 2006
Motsägelsefullt
04 september 2006
Krafttag mot brottsliga metoder i politiken
Jag har hört olika kommentarer om händelsen under dagen, ilskna och beklagande. Någonstans hörde jag rösten av en socialdemokrat som sa att "jaha, som de bråkade när någon på s-kansliet mejlförtalade Reinfeldt, men så var de inte ett dugg bättre själva". Jo, det går att förstå känslan bakom det. Men är det egentligen så intressant att hålla på att kasta anklagelser fram och tillbaka?
Det som hänt, tidigare med mejlen om Reinfeldt och nu med folkpartisters intrång i socialdemokraternas datornätverk, är i bägge fall lika oacceptabelt! För mig känns det mest angeläget att alla politiker, som verkligen tycker att denna typ av metoder är bortom allt försvar, tar gemensamma krafttag för att få bort dem från politiken. Detta är inte en partiskiljande uppgift - det är ett gemensamt ansvar för alla demokrater!
01 september 2006
Fredagsfunderingar
Just nu sitter jag på ett fredagstomt kontor och blickar ut över Riddarfjärden i Stockholm. Båtar tuffar fram och tillbaka och vädret är som sommaren, fast det redan är 1 september. Härligt!
Ska strax ta mig till Örebrotåget - jag och sonen ska ha egen myskväll hemma (fast han har också blivit för stor för att sitta i knät).
I morgon blir det åter till Stockholm för en dag i Humanismens tecken. Det ska bli intressant och kan säkert väcka några tankar värda att dryfta på bloggen.
Trevlig helg!
29 augusti 2006
Är vissa yrken befolkade av idel goda människor?
Nu ska jag dock sluta tänka djupt en stund och underhålla mig med Morden i Midsomer. Åh, vad det är härligt med engelska deckare!
25 augusti 2006
Nyheter om äktenskapslag
Vilka bra nyheter från Hans Regners utredningsrum såhär på fredagen.
Så bevisas det att äktenskapet inte är heligt utan juridiskt - och förhoppningsvis älskat!
23 augusti 2006
Älska livet med cykelhjälm

Jag cyklar sedan många år med hjälm. Jo, från början kändes det töntigt. Numera är det en vana, och det känns kalt de gånger jag är disträ nog att glömma hjälmen innan jag ger mig iväg. Ok, erkänner, någon gång ibland faller jag också för min egen fåfänga. Om jag duschat så tätt inpå cykelturen att håret inte hunnit torka kan jag välja bort hjälmen för att igelkottetaggarna inte ska krokna. Det händer dock faktiskt inte så ofta - tanken att det är just vid ett fåfängt tillfälle som olyckan är framme, känns alltför realistisk. Bättre en krokig tagg än en krossad skalle liksom.
Vissa dagar i veckan tillbringar jag på ett kontor i Stockholm. Efter ett par timmar på tåget, tycker jag om att sträcka på benen och promenerar alltid till min arbetsplats på Söders krön. Förvånansvärt många Stockholmare cyklar. Och väldigt många av dem använder hjälm. Mitt på Vasabron kom igår morse en av våra mycket kända artister och skådespelare cyklande på något om såg ut som en hederlig gammal "damhäck". Nertryckt över öronen hade han en riktig kruka. Som kändis tjänar han ju automatiskt lite extra som förebild. Och han såg verkligen så cool ut! Ett levande bevis för att cykelhjälmar inte är töntiga.
21 augusti 2006
Ner i jorden - men i vilken form?

En enda sak vet vi med säkert om vår framtid - någon gång kommer vi att dö. Frågan är då vad som ska bli av oss efter det. Skottas vi ner i jorden intakta, hamnar vi mitt i grundvattnet. Eldas vi i krematoriet, sprider vi mörk rök över himlen. Till skada för miljön i bägge fall. Inget vidare lyckligt slut. Men forskningen gör sina framsteg även på denna front. Jag läser i senaste numret av Illustrerad Vetenskap (nr 12/06) att den svenska biologen Susanne Wiigh-Mäsak presenterat ett tredje alternativ. Kroppen och kistan sänks ner i flytande väte och fryses ner till minus 195 grader. Sen skakas alltihopa om, faller sönder och blir till pulver som renas från kvicksilver, guld och annat skräp som vi har med oss i döden. Pulvret läggs i ett litet skrin av majsmjöl och grävs ner i marken på ungefär en skollinjals djup. Omkring ett år senare är resterna av oss omvandlat till fin kompost. En applåd för utvecklingen av denna metod som gör oss miljövänliga efter döden. Återstår att lösa frågan om begravningsplatser utan religiösa företecken för alla om inte vill till något gudsrike utan bara åter till naturen.
Ta en respektfull kamp!
"I en politisk debatt är det lätt att de skarpa vinklingarna får ta över – både i kontakt med medierna och på hårt pressade opinionsmöten. Politiker lockas att agera för att få en rubrik eller applåder – kanske genom att klappa till en motståndare så hårt att det till och med är förödmjukande. Och visst kan det finnas poäng att hämta, om stämningen redan trissats upp och publiken dras med i kampens hetta. Men väldigt många, tror vi, känner mest obehag inför hårda ord och förödmjukelser. De som inte redan är övertygade anhängare kan mer avskräckas än attraheras av dem som tar i hårt. Och utan att få de tvivlande med sig vinner ingen vare sig några val eller stärker tron på demokratin.
Men är det då inte en alldeles omöjlig uppgift att få alla tuffa politiska debattörer att sänka tonläget och bete sig lite schysstare. Jo, om det handlar om att försöka ändra på alla så är det så. Den enda du egentligen kan ändra på är dig själv. Den som inte själv använder fula knep, kan ofta konstatera att som man möter andra blir man själv bemött. Om du bestämmer dig för att försöka uppträda schysst, föra en saklig debatt utan personangrepp och misstänkliggöranden, så kan du också påverka andra att bli schysstare. Den som har bra argument och vet vad den pratar om, har dessutom stora förutsättningar att vinna både debatter och väljarnas förtroende – utan vare sig förödmjukanden eller övergrepp.
Verkar det svårt? Ja, kanske – men vi tror att det möjligt."
Valrörelsen går nu in i sitt intensivaste skede, och vår uppmaning gäller i allra högsta grad.
Det är oerhört tråkigt varje gång en politiker trycker till eller använder väldigt starka ord för att kritisera sin motståndare. Jag är helt övertygad att det inger respekt att avstå. Starka ord ska sparas till riktigt starka tillfällen. Att som argument till exempel påstå att en meningsmotståndare ljuger, tror jag får får fler att stänga öronen och gå därifrån än det föder nya anhängare. Att kalla motståndare för nedlåtande "smeknamn" föder inte heller någon respekt. Jag hittade för en tid sedan en gammal artikel av Pernilla Ström, som jag tycker fångar detta på ett lysande sätt http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=1170. Läs och begrunda!
17 augusti 2006
Stereotypt så jag kräks!
15 augusti 2006
Riksdagens roll är viktig!
DN publicerade igår en debattartikel av Tommy Möller , som diskuterar problemet med att statsministerämbetet i Sverige blivit alltmer presidentlikt http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=564896&previousRenderType=2.
Jag håller med Möller om att det finns ett klart problem här som behöver diskuteras. Sverige är en representativ demokrati, och det är viktigt att de direkt folkvalda representanternas makt inte urgröps till förmån för indirekt valda representanter. Idag har vi ett omröstningsförfarande som innebär att statsministern är utsedd så länge en majoritet av Riksdagens ledamöter inte röstar nej till den person som är föreslagen. Teoretiskt sett skulle en statsminister alltså kunna väljas utan en enda bifallsröst om 174 riksdagsledamöter röstar nej till förslaget och 175 lägger ner sina röster. Är det en bra ordning att ha det så? Bör Riksdagen rösta om ett godkännande av hela regeringen och inte, som idag, enbart av statsministern? Bör omröstningen föregås av att kandidaterna till regeringen utfrågas, såsom till exempel sker när EU-parlamentet utser en ny kommission? Jag är ännu inte helt klar över min egen detaljuppfattning i var och en av dessa frågor. Men jag är tämligen övertygad om att demokratin skulle vinna på att om vi kunde ändra det sätt som regeringsbildningen går till idag. Efter förra valet bestämde sig Göran Persson helt sonika att sitta kvar i regeringställning efter valet eftersom han bedömde det som osannolikt att de borgerliga partierna skulle kunna ta över. Så blev det också förvisso, men själva handlingen var ändå provocerande ur demokratisynpunkt. Bygger statskicket på att val ska hållas och parlamentet under talmannens ledning därefter ska sköta valet av en ny statsminister och regeringsbildare, ska den "gamla" regeringsbildaren visa respekt för detta, ställa sin plats till förfogande och låta den formella processen ha sin gång. Persson hade inte haft det minsta att förlora på att ha visat den respekten mot demokratin i september 2002. Det är orimligt att konstitutionen är skriven så att han tilläts göra som han gjorde.
Även om att inte är klar i min uppfattning i alla delar, så hyser jag i grunden en kärlek till tanken att Riksdagens makt över landets styrelse bör betonas. Ur demokratisynpunkt finns det en mycket viktig idé bakom den parlamentariska demokratin, med en tydlig linje mellan väljarna och de valda. Jag tror vi ska värna detta system och sträva efter att förstärka demokratin på parlamentarismens grund.
09 augusti 2006
Att vara god kan väl inte vara en bh?
Idag har jag ägnat hela förmiddagen åt att försöka hitta en lämlig synonym till ordet god till en text om uppförandet i politiken, som jag håller på att skriva. Jag började på en av mina favoritsajter på internet www.synonymer.se. Efter ett leende över synonymerna gullig och välsmakande, fastnade jag för alternativen bra och snäll. Drog mig också till minnes att den amerikanska filosofen John Rawls använt sig av alternativet schyst i en av sina texter. Enligt synonymer.se kan schyst ersättas med ord som reko, renhårig och hederlig. Ganska passande för det sammanhang jag skriver om, även om ordet i sig av en del kanske kan uppfattas som lite väl "vardagligt".
Kom på att bildspråket kunde hjälpa mig i mitt vidare val. Tog vännen Google till hjälp. (hur klarade vi oss innan Google, jag bara undrar?) Började med att "bildgoogla" mitt ursprungliga ord god. Resultatet visade sig snabbt i ett oräknerligt antal bilder på olika gudar, vilket inte kändes så tilltalande för mig som inte tror på någon gud.
Tog nästa ord, snäll. Första bilden som dök upp var framsidan på den utmärkta boken Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn. Bra, tänkte jag, ordet snäll verkar lämpligt.
Ordet bra bjöd på en överraskning eftersom jag satt och tänkte på svenska men Google översatte till engelska. Sida efter sida med bilder på bysthållare dök upp på min datorskärm. Ni ser själva ett exempel ovan. Hm, inte precis den association jag tänkt mig förstås. Schyst däremot gav ett positivt utfall. Genast hittade jag en bild av en video med namnet Schyst, ett sätt att vara, som visar sig vara ett studiematerial om etik för tonåringar utgivet av Specialpedagogiska institutet (www.sit.se).
Jaha, så nu sitter jag här med två alternativ kvar. Det behöver bli ett, helst innan jag går hem för idag. Snäll eller schyst - vad kan jag nu hitta på för att utnämna en segrare av dessa två finalister? Hämtar en kopp kaffe. Det brukar fungera som hjälp när problem behöver lösas. Hjälper det inte så är kaffe i alla fall gott - eller schyst men knappast snällt.
07 augusti 2006

I lördags kväll satt jag i båten och tittade ut över den Mälarvik som syns på bilden - lääänge. Det som fångade min uppmärksamhet var små silvervita fiskar som outtröttliga hoppade upp ur vattnet på jakt efter mat. Tyvärr var de för kvicka för att låta sig fångas på bild. Det slog mig hur lättroad jag börjat bli med åren. Det var underhållande och rofyllt att titta på småfiskarna och jag hade inte alls tråkigt fast jag satt där en lång stund. Det slog mig också att dessa små fiskar ägnar sig åt att hoppa efter flugor utan att låta sig påverkas det minsta av blodiga konflikter i Mellanöstern och stundande valrörelse i Sverige. I sanning rofyllt för den som vet att semestern strax är slut och arbete som handlar om politikens villkor och konflikter obönhörligen tränger sig på igen.
Händelse med godståg

En mycket varm och stilla sommarmorgon för några år sedan var jag påväg till jobbet på min cykel. Eftersom jag bor på andra sidan stan jämfört med arbetsplatsen, var det en resa på cirka en halvtimme. Jag var nästan framme och väldigt varm när jag kom till det industritågspår som korsar min väg och där det (nästan) ALDRIG brukar komma några tåg. Men denna morgon var ett undantag - långsamt, långsamt kom ett godståg (hur långt som helst) tuffande längs rälsen. Helt plötsligt kändes det som jag hade så bråttom så, och jag svor lite för mig själv när jag måste stanna för att vänta in detta hinder på vägen.
Men så blev jag medveten om en mamma med två små barn som stod strax framför mig invid tågbomarna. Det äldre barnen - en pojke på 2-3 år pekade entusiastiskt på tåget och sa något till sin mamma. Hans lilla ansikte strålade av glädje. Då blev jag medveten om att jag antagligen just fick dela dagens, ja kanske veckans, största upplevelse med denna lilla knatte. För honom fanns ingen stress, för honom var det ett fantastiskt ögonblick precis där och då, och det han sa var kanske "Mamma, mamma titta ett TÅG!" Upplivad av händelsen, kände jag hur stressen rann av mig och jag njöt av att få dela denna fantastiska lilla vardagsstund med pojken. För när fick jag så bråttom att jag inte hann vara med om nöjet att se ett tåg komma förbi där man minst av allt väntar sig en stilla sommarmorgon i Örebro? Detta var som sagt några år sedan, men jag har sparat minnet och tar fram det när jag behöver pigga upp mig. Så ser du mig sitta och le för mig själv någon gång, är det kanske en händelse med godståg som finns i mina tankar.