08 september 2006

Som vi vill att människor ska vara mot varandra

Oj, redan fredag igen. Just kommit från morgonens övningar på hästryggen. Så jättekul!
Den här veckan har verkligen rusat iväg. För min del har den varit fylld med två Stockholmsresor och många kontakter med journalister. Affären runt folkpartiets datorintrång hos socialdemokraterna väcker egentligen många frågor, som borde diskuteras i lugn och ro. Men så här 9 dagar före valet är det så oerhört viktigt att det är den sakpolitiska debatten som får ta utrymme, att detta tyvärr behöver få vänta. Det känns oerhört trist att affären kan få avgörande inverkan på valutslaget. Blir det borgerlig valseger på riksplanet, kommer en del av eftervalsdebatten sannolikt att handla om huruvida vi kan ha förtroende för olika ministerkandidater från fp eller inte. Om det blir vänsterseger kommer eftervalsdebatten sannolikt att präglas av kommentarer om att det inte var vänsterns politik utan folkpartiets misstag, som ledde fram till detta resultat. Resultatet blir vilket som att misstro och missmod brer ut sig hos både dem som tror och de som inte tror på den politiska demokratin. Allvarligt och bedrövande, tycker jag.
Alla partier måste nu satsa järnet på skärpning på både kort och lång sikt. Politiker är förtroendevalda av sina medborgare. Detta förtroende måste tas på allvar! Förtroendevalda behöver inte vara änglar och absolut inte övermänniskor. De får till och med vara klantskallar ibland. Som folkpartisten Johan Pehrson som körde mot rött och förlorade sitt körkort häromdagen. Klantigt, klantigt, men knappast så allvarligt att falluckan måste gå.
Men förtroendevalda måste varje dag tänka på att de har ansvar för att vara förebilder för många. Och som förebild måste man tänka på vad man gör och försöka att uppträda på ett sätt som inger förtroende. Jag har - som ni nog förstått vid det här laget om ni läst min blogg tidigare - ingen gudstro. Men jag kan ändå gärna citera det som i religionen brukar kallas den gyllene reglen: Gör mot andra så som du vill att de ska göra mot dig. För förtroendevalda kan denna vidgas ett steg, eftersom de oftast representerar många människor samtidigt: Var mot andra såsom du vill att de ska vara mot varandra. Detta betyder oerhört mycket för människors trygghet och för att samhället ska fungera på ett bra sätt.
Trevlig helg!

Inga kommentarer: