27 november 2006

Socialdemokraternas partiledarval

Bara 13 procent av ordförandena i de socialdemokratiska arbetarekommunerna runt om i landet anser att det är viktigt att nästa partiledare är en kvinna, enligt SVT. Enkäten visar också att 54 procent av ordförandena vill ha en mer vänsterinriktad politik i partiet, 4 procent en mer högerinriktad, 28 procent tycker att det är bra som det är och 14 har ingen åsikt. Vad menas då med vänster och höger? Det framgår inte av nyhetsinslaget. Tyvärr framgår det heller inte av det politiska samtalet, tycker jag. Är det inte väldigt lättköpta poäng att säga att "paritet borde gå åt vänster" nu när det sitter en moderatdominerad regering vid makten. Men finns det en så enkel väg till en bra framtidsinriktad politik? Det borde diskuteras ordentligt. Gärna i anslutning till att de som är beredda att kandidera som ordförande för det socialdemokratiska partiet öppet tillkännager sin kandidatur och vad de skulle vilja åstadkomma om de fick förtroendet att leda partiet. Jag håller med socialdemokraten i Nora, David Stansvik, som gått ut i debatten och krävt en öppen process kring partiledarvalet och att valet grundläggs på en medlemsomröstning. Om framtidsorden är öppenhet och förnyelse, borde socialdemokratena ta dessa förslag till sitt hjärta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har det runnit lite vatten under broarna sedan du skrev det här inlägget och ännu en het kandidat har droppat av. Det verkar som om Mona är den ende som är kvar.

Nuder vill ingen ha, så på den fronten finns ingen anledning till oro.

Agneta Blom sa...

Osvuret är nog bäst. Det hinner rinna mer vatten än (fråga Göteborgarna ;o)...). Jag tror t.ex. inte på kombinationen Sahlin+Bodström. Det kommer inte att gå hem ute i landet med två 08:or när det väl kommer till kritan. Nuder kanske är uträknad, en än har vi inte sett alla kandidater på golvet - i alla fall inte till den tilltänkta viceposten. Just nu funderar jag en del över om det är ett svaghetstecken eller ett styrketecken att så många namn florerar. Så borde kvinnor vara mer inne på att säga ja förstås. Men det tycker jag ju generellt som du nog vet.

Benzocaine sa...

Jag har alltid röstat på Vänsterpartiet men om Mona Sahlin blir partiledare för Socialdemokraterna kommer jag att rösta borgerligt bara för att inte Sossarna ska vinna!