31 maj 2007

Mångfald, enfald eller något annat?

En viktig artikel som bör läsas och leda till eftertanke hos många - inte minst alla med ledande politiska uppdrag. Men ansvaret ligger inte bara hos dem. Vi kan alla göra något åt rasism och främlingsfientlighet, inte minst tänka igenom våra egna känslor och ställningstaganden. Vi har alla ansvar för vilket samhälle vi vill leva i! Tror vi på det exklusiva och intoleranta, måste vi fråga oss hur sannolikt det är att vi hamnar innanför eller utanför gemenskapen för egen del?

29 maj 2007

Skydda abortlagstiftningen

Beslutet att inte föda ett barn, måste vara ett av de svåraste som finns.
Ja, jag är helt övertygad om att så gott som alla aborter sker av mycket goda skäl. Lika övertygad är jag om att så svåra beslut inte kan lämnas över till politiker, präster, eller experter, utan bara kan fattas av dem det berör - den som bedömer att barnets liv kommer att bli ovärdigt eller att de under rådande omständigheter inte kommer att klara av att vara bra föräldrar.
Vid vilken abortvecka gränsen ska gå, är en väldigt svår fråga. Och den blir självklart inte lättare av att det finns allt större möjligheter att rädda även mycket tidigt födda barn till ett bra liv. Har själv i den krets som jag räknar som mina nära ett barn fött före utgången av 23:e graviditetsveckan, som idag är en pigg och glad 2,5 åring.
Trots det är jag fortsatt varm anhängare av den nuvarande abortlagen av skäl som framförs med klokskap och kunskap här.

11 maj 2007

Lyrikboken

Det råkar inte vara så att du som läser detta har Lyrikboken: en svensk antologi, med Tage Nilsson och Daniel Andrae står i din bokhylla och samlar damm till ingen nytta?
Jag köper den gärna!

10 maj 2007

Humana vapen ger acceptabla skador, eller....?

Försvarsminister Odenberg har idag uttalat sig i frågan om att driva på förbud mot klustervapen med sådana begrepp att jag undrar om jag hör riktigt rätt. Enligt honom handlar det bara om att förbjuda inhumana vapen som ger oacceptabla skador på civila.
Hmm, innebär det att det också finns humana vapen? Är det i så fall sådana som ger acceptabla skador på soldater?
Eller har jag missat något?

09 maj 2007

Barn är ett folk...

Iakttagelse från morgontåget: På en station jag far förbi står en mor med en kille på kanske 3 år på armen och en kille på ca 5 år vid sin sida. De står där för att vinka av någon som sitter på tåget. Den större grabben vinkar frenetiskt med flera delar av kroppen. Den lille ser mer frånvarande ut, men på mammas uppmaning lyfter han sin hand och böjer fingrarna fram och tillbaka. Snabbt sneglar han upp mot tåget men så far blicken åter bort i fjärran.
Mamma återkallar honom till vinkandet. Hans blick faller strax bort från tåget igen. Nu landar den på brorsan som fortfarande vinkar med både armarna, hela överkroppen och en fot. Den lille killen skiner upp, hans böjande fingrar får lite mer fart som om vinkandet är på väg över i en lek att härma sin betydligt rörligare bror. Han uppfattar inte lillebrors intresse fullt upptagen med att vinka till tåget och den lilles blick riktas åter mot något långt bort.
Mina tankar vandrar iväg där jag sitter och sneglar lite förstulet. Vad är det den lille killen ser där borta i fjärran och vad tänker han på?
... de bor i ett främmande land...
Jag fick dela ett ögonblick och det väckte min nyfikenhet, vad härligt.

04 maj 2007

Yrkesskicklighet

Människor som är skickliga yrkesutövare imponerar alltid på mig. Då menar jag människor i alla yrken. En städare som gör det där lilla extra som får alla som befinner sig i de lokaler hon städar att känna att det är fint, likväl som en förlossningsläkare som kan rädda ett barn från syrebrist under förlossningen genom att skickligt hantera en tång.
En yrkesgrupp som jag ser ganska ofta i vardagen och som jag ständigt imponeras av är lastbils- och busschaufförer. Jag är ständigt lika förundrad över hur enkelt de ser ut när de rattar sina enorma fordon som om de satt vid ratten i en Fiat Micra. Själv har jag fullt upp med att hålla kolla på alla fyra hörnen i en medelstor Ford.
I morse när jag åkte till stallet såg jag ett exempel på denna yrkesskicklighet. En lååååång lastbil full med byggmaterial backade ner på en liten grusväg som svängde i 45 grader parallellt med stora vägen. Lugnt och säkert lotsade chauffören sitt fordon förbi ett dike och flera träd utan att välta och utan en skråma på vare sig fordon eller växtlighet.
Det är fachinerande hur lätt det svåra ser ut när någon kan det den gör!
Ha en trevlig helg!

03 maj 2007

Världens politik påverkar också lokalt

Det är inte bara luftföroreningar som påverkar över statsgränser. Även politiken gör det i allra högsta grad. När USA:s president ägnar sig åt att driva krig i Mellanöstern minskar säkerheten även hos oss i Sverige. När Europas länder byter regeringar och statschefer påverkas vi av vilken färg den nya regimen får genom att EU trots allt i grunden bygger på nationerna och inte är ett överstatligt system. Vi påverkas och därför önskar jag att vi kunde få påverka.
Jag vill rösta i valet av president både i Frankrike och USA - för det angår mig också!