27 november 2006

Socialdemokraternas partiledarval

Bara 13 procent av ordförandena i de socialdemokratiska arbetarekommunerna runt om i landet anser att det är viktigt att nästa partiledare är en kvinna, enligt SVT. Enkäten visar också att 54 procent av ordförandena vill ha en mer vänsterinriktad politik i partiet, 4 procent en mer högerinriktad, 28 procent tycker att det är bra som det är och 14 har ingen åsikt. Vad menas då med vänster och höger? Det framgår inte av nyhetsinslaget. Tyvärr framgår det heller inte av det politiska samtalet, tycker jag. Är det inte väldigt lättköpta poäng att säga att "paritet borde gå åt vänster" nu när det sitter en moderatdominerad regering vid makten. Men finns det en så enkel väg till en bra framtidsinriktad politik? Det borde diskuteras ordentligt. Gärna i anslutning till att de som är beredda att kandidera som ordförande för det socialdemokratiska partiet öppet tillkännager sin kandidatur och vad de skulle vilja åstadkomma om de fick förtroendet att leda partiet. Jag håller med socialdemokraten i Nora, David Stansvik, som gått ut i debatten och krävt en öppen process kring partiledarvalet och att valet grundläggs på en medlemsomröstning. Om framtidsorden är öppenhet och förnyelse, borde socialdemokratena ta dessa förslag till sitt hjärta.

26 november 2006

Vivalla en lördag

Igår tog jag en fika i Vivalla centrum. Innertorget var fyllt av små marknadsstånd där det såldes julprydnader. En stor julgran fanns på plats dekorerad med guldfioler och röda rosetter. På biblioteket vandrade låntagarna in och ut. I affären handlades mat och lite lördagsgodis. Överallt fanns barn i olika åldrar som nyfiket skuttade omkring bevakade av föräldrar med ögon i nacken. Och mitt i alltihopa stod en kör med hög medelålder och sjöng andliga sånger.
Detta Vivalla, som inte så sällan utmålas som en stadsdel dominerad av social utslagning och hot mot allas vår trygghet på grund av våld och droger. Men i Vivalla centrum en lördag, var det svårt att få den bilden bekräftad. Jag mötte inte ens någon som såg lite luggsliten ut och luktade öl. Inga ungdomsgäng som drog omkring och såg stöddiga ut. Bara helt vanliga människor som lördagshandlade, köpte en lott i spelbutiken och fick veta att Jesus älskar dem när de ändå var i farten. Verkligheten är mångfasetterad, sällan är den enbart svart eller vit.

23 november 2006

Konst




Härom kvällen var jag på Länsmuseet i Linköping i samband med ett studiebesök i staden. Vi blev förevisade en utställning av nederländsk 1600-talskonst och fick då veta att bibliska och historiska motiv var "finast" medan bilder som återgav människors vardag inte var så fint alls. Jag är ingen konstkännare, men jag vet vad jag gillar och inte. Självfallet blir det då "fel" denna gång, eftersom jag föredrar vardagsskildringar före bibliska motiv. Fast på just denna utställning fastnade jag mest för stilleben. Det finns något så vilsamt över att betrakta ett stilleben. Några av dem som hängde på den aktuella uställningen var dock lite knepiga, bland frukt och glas låg döda fåglar på hög och på en tavla låg en döskalle mitt bildens fokus. Det finns verkligen konst för alla smaker. Några av tavlorna var målade av okänd konstnär. Det fick mig att fundera över vem som kan ha hållit i penseln, och vad han eller hon skulle ha tyckt om att många hundra år senare hänga på museum i en stad i norr.

20 november 2006

En påminnelse om att vi trots allt har det väldigt bra

Idag har jag samtalat med en grupp politiskt aktiva Sydafrikaner om svensk demokrati och om utredningen om hot och våld mot förtroendevalda. Det var mycket intressant och givande. Fantastiskt att få diskutera demokrati med människor som så nära inpå sig har erfarenheter av helt andra styresleskick. Det fick mig naturligtvis att tänka på hur oerhört bra vi har det i vår del av världen, och vilken anledning vi har att vara rädda om det. Samtidigt finns det många problem och villkor i vardagen som ändå är ganska lika - det föder ett starkt hopp om möjligheten att vi kan samarbeta och stötta varandra i kampen för en bättre värld tvärs över jordklotet.

17 november 2006

Ségolène présidente

Knappt har vi kunnat konstatera att USA fått en kvinna på en av landets mest centrala maktpositioner - som talman i Representanthuset, så kan vi glädja oss åt nästa spännande nyhet: Socialistpartiet i Frankrike har nominerat en kvinna som presidentkandidat till valet nästa sommar. Genast börjar diskussionen om huruvida Frankrike är redo för en kvinna på denna landets högsta post. Varför fråga? Torde det inte vara klartlagt att kvinnor är lika bra som män i politiken vid det här laget.
Det ska bli mycket spännande att få följa presidentvalet i Frankrike!
Sen får vi fundera över om det finns någon särskild symbolik i att en presidentkandidat heter Royal i efternamn. ;o)

Trevlig helg!

15 november 2006

Fort och fel!

Trodde jag var luttrad, men idag förvånar mig faktiskt den "time-outade" SSU-ordföranden Anna Sjödin. Hur tänker hon egentligen?

13 november 2006

Nya majoriteter i kommunerna

Just hemkommen efter medverkan i SVT:s regionala nyhetsprogram Tvärsnytt. Jag kommenterade de nya kommunmajoriteterna i Västmanland och Örebro län. Det är viktigt, tycker jag, att se förhandlingar och olika majoritetskonstellationer utifrån perspektivet att alla partier vill ha möjlighet att omsätta de frågor de driver i praktisk politik. Att förhandlas sig till makt i kommunerna handlar om just det. Sedan återstår att se hur det lyckas i de samarbeten som uppstår. Det får vi se så småningom. Nya partikonstellationer i kommunerna kan uppfattas som hoppingivande för många väljare, andra skulle ha föredragit att ha det som det var innan. Det nya kan bli positivt för demokratin om det blir bra. Leder det till motsättningar och politiska strider inom styrande koalitioner blir det däremot mycket negativt. De partier som nu gått in i för länen mer eller mindre okonventionella samarbeten, bär ett stort ansvar på sina axlar både för sakpolitiken och för tilltron till demokratin.

12 november 2006


Vad är det mest kvinnliga ni vet? En del påstår att det är hemarbete som städning, tvätt och bullbak. I så fall är jag mycket kvinnlig idag. Doften av nybakade bullar sprider sig för närvarande i köket med tvättmaskinen centrifugerar som en galning. I bästa fall hinner jag med att jaga några dammråttor också innan kvällen tar över.

11 november 2006

Religion borde vara en privasak

Svenska kyrkans ärkebiskop Wejryd har idag uppmanat utrikesminister Carl Bildt att agera kraftfullt om situationen i Mellanöstern. Utrikesministern har instämt och har faktiskt redan tidigare uttryckt sig i klarspråk om att det måste bli stopp på våldet i regionen.
Jag instämmer helt i sakfrågan, men tycker i grund och botten egentligen inte att kyrkan bör blanda sig i politik. Jo, jag vet att utrikesministern, som han säger till ekot, har rätt i att olika religiösa samfund i praktiken har viktiga informationskanaler m.m. i regionen. Problemet är att religionerna i så oerhört hög grad är del i de problem som finns. I min idealvärld tillhör religioner människors privata liv och styr inte mäktiga politiska rörelser. Och jag tänker behålla mina ideal även om jag inser realpolitikens villkor.

09 november 2006

Sorgligt eller nåt

Häromdagen passerade jag ingången till en tingsrätt precis när två poliser kom dit med en man som uppenbarligen skulle in för rättegång. Han var klädd i häkteskläder, hade rakat huvud och många stora tatueringar. Jag kände hur en känsla av frustration eller rent av uppgivenhet kröp sig på mig. Den måste ha kommit från den frihetsberövade mannen. Jag har ingen aning om han var en stor buse eller bara en liten förlorare. Oavsett vilket, var det en sorglig upplevelse. En gång var mannen ett litet barn utan belastningar. Jag unnar alla barn att få växa upp till bra liv och beklagar att verkligheten inte ser ut så.

08 november 2006


Jaha så har Demokraterna återtagit lite makt i USA, och världen blir intressant på ett nytt sätt. Förhoppningsvis till det bättre. Särskilt intressant att det klivit in en kvinna i maktens centrum - Nancy Pelosi. Så här beskrivs hon i
DN idag:

"...representanthuset...får med största sannolikhet sin första kvinnliga talman, Nancy Pelosi från San Fransisco, Den lika chica som bestämda 66-åriga Pelosi, som hittills varit demokraternas minoritetsledare i representanthuset blir formellt den tredje mäktigaste politikern i USA, efter presidenten och vicepresidenten."

Varför det särskilt måste framhållas att hon är "chic" fattar jag inte riktigt - eller alltför väl *pust*. Men spännande är det likafullt! Mer om Nancy Pelosi kan du läsa
här till exempel.

07 november 2006

Valdag i USA - viktigt för världen

Mellanårsval i USA till allt möjligt idag - fast för världen viktigast till Representanthuset och senaten. Ska följa nyhetsrapporteringen med stort intresse. Hur du själv skulle ha röstat kan du kolla här: CNN. Själv blev jag demokrat, och ingen blir förvånad :o). Frågorna var i och för sig väl svart och vitt, men finns det bara två partier att välja på så är det kanske lätt hänt.
För övrigt har dagen handlat en hel del mot hot mot förtroendevalda. TV4 har ringt ett otal gånger inför ett inslag de ska göra i kvällens nyhetssänding, tror jag. Hoppas det blir bra.

05 november 2006

Bra med dom - men inte död

Bra att Saddam Hussein blivit ställd inför rätta och dömd för i alla fall några av de vidriga brott han begått. Dåligt att det blev dödsdom.
Jag tror nämligen inte på principer av typen "öga för öga, tand för tand". Beslut om att beröva en annan människa livet är lika fel när en domstol gör det som en hänsynslös enskild människa.
Hussein bord få ett annat öde än möjligheten att få dö en martyrdöd.

03 november 2006

Inställt

Börjar bli mer än tillåtet disträ. I morse tar jag mig ur sängen och sätter mig smågnolande i bilen för att åka till ridningen. Hääärlli... tänker jag, men avbryts när jag anländer till en i övrigt helt öde parkering utan för ridhuset. I stallet står alla hästarna och tuggar lite lojt på sina hötappar - inte en människa så långt ögat når. Neeej, det är ju ingen ridning idag, hade missat det! Vände slokörad hem till duschen och fick som tröst äta en andra frukost tillsammans med dottern.
På den politiska dagordningen för veckan står annars klimatförändringarna högt. Allvarligt och obehagligt. Viktigt att miljöfrågorna verkligen får det politiska utrymme de förtjänar - eller rättare sagt kräver.
Eller har det redan gått så långt att undergången kommer? När man läser följande ur dagens DN, kan man ju börja undra... http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=574&a=585710&previousRenderType=6
Klimatutredningen sa inget om inomhusregn, så vitt jag minns?!

Förlåt, kunde lite låta bli att skoja lite. Behöver muntra upp mig med något efter besvikelsen av den inställda ridturen. Idag är det visst halvdag på jobbet - så jag ska försöka sluta redan kl 16, tror jag.
Trevlig helg!

02 november 2006

Vaknar upp och inser att jag kanske är extremist!

Idag när jag borstade tänderna hade jag sällskap av säsongens sista husfluga. I vanliga fall tycker jag flugsurr är ett ganska irriterande ljud, men idag var det omöjligt att känna så. Sex minusgrader ute och snökaos på flera håll (dock inte en flinga i Örebro) - vad bryr sig sommarens mest uthålliga fluga om det? Den surrar omkring där i badrummet och påminner om att det kommer en sommar igen. Trevligt faktiskt.
Började annars morgonen med tidningsläsning. I Dagens samhälle upptäcker jag till min förundran att jag kanske tillhör demokratimotståndarnas skara. Förefaller i alla fall delta i aktiviteter där sådana drag finns. Jag var ju sekreterare i den statliga utredningen om hot och våld mot förtroendevalda, vars betänkande "Jakten på makten" (SOU 2006:46) nu varit ute på remiss. Dagens samhälle har läst remissvaren och citerar Pressombudsmannen (PO) som tydligen reagerar starkt på det som står i betänkandet om mediernas roll när det gäller förtroendvaldas utsatthet. Det skymtar "en extrem och anstötlig yttrandefrihets- och tryckfrihetsfientlig ideologi" under textens yta, anser PO. En enig parlamentarisk kommitté står bakom den text som PO gått i spinn på, men jag får väl erkänna att det är jag som hållit i pennan i just det kapitlet. Hmm - extermist, jag som nästan blivit bekymrad hur mesigt gråsosseliberalmitten eller nåt jag blivit med åren. Men när jag tänker efter så blev jag också för ett antal år sedan utpekad som radikalfeminist i en ledare i Svenska Dagbladet. Det var då jag publicerade en forskningsrapport om kvinnliga chefer. Mina kvinnovetenskapliga kollegor på universitetet hade i och för sig rätt kul åt den ledaren. De påstod att jag inte var den första de tänkte på när de skulle räkna upp just radikalfeminister. Men vem vet - kanske är jag ändå en ulv i fårakläder, bara att jag själv - och de som känner mig - inte riktigt fattat det än. Lovar att ta en allvarlig funderare över hur det står till. Under tiden rekommenderar jag PO att även läsa kapitel 6 i betänkandet. Där är förs ett ganska långt resonemang om demokratins procedurer, människovärde och etik.

01 november 2006

Uppförande och tåg

Just hemkommen efter två arbetsdagar i Stockholm. Kombinerade med en liten miniutflykt tillsammans med sonen som har höstlov. Mysigt att resa med honom - han har så oerhört gott humör och får mig att skratta ofta.
På jobbet diskuterade vi en preliminär version av uppförandekod för förtroendevalda, som jag håller på att skriva. Känns som det håller på att bli en riktigt bra skrift. Ska bli kul att se hur den tas emot när den blir klar. Vilket den måste bli innan årsskiftet.
På nyheterna har rapporterats om kaos i tågtrafiken p.g.a. vädret. Kan bekräfta detta. I stort sett alla tåg mellan Stockholm och Örebro hade visst problem idag. Som ett under kom vi dock med ett tåg som i alla fall avgick från Stockholm i tid! Men till Örebro kom vi inte förrän ungefär 25 minuter efter tidtabell. Och resan var lite kaosartad. För det första fattades det visst en vagn på tåget, och för det andra åkte många med detta tåg istället för andra som var försenade. Tåget var fullt på varenda sittplats och folk stod i alla gångar. Själv hade jag sonen i knät mellan Västerås och Örebro. Blev påmind om att han inte är "min lille pojke" längre, utan en yngling på nästan 14 år. Benen var lite ömma när vi kom fram :o). Men vi kom i alla fall hem! Och stämningen på tåget var efter omständigheterna god. Det gäller att se livet positivt.